Mimarlar İnşaatlarda Ne İş Yapar?
Mimarlar inşaatlarda ne iş yapar konusunda detaylı bilgi veremeye çalışacağız. Mimarlar inşaatlarda , olmazsa olmaz bir sanatçıdır. Mimar: Estetiğin niteliklerini göz önüne alarak, insanların ihtiyaç ve isteklerine cevap verecek bir şekilde yapımı denetleyen ve tasarım yapan kişidir. Bir mimarda olması gereken, mesleğin gerektirdiği bazı nitelikler bulunmalıdır. Bu kişinin inşaatta belli başlı görevleri bulunmakta, insanlara istekleri doğrultusunda sanatsal yapılar oluşturmaktadır.
Mimarın görevleri detayını anlatacak olursak, insanın içinde yaşamını devam ettireceği yapıların kullanışlılık ve estetik binalar oluşturmak için çalışır. Mimarin görevlerinden bir çok ilkelerini göz önünde bulundurarak inşaat yapan mimarların mesleklerinde belirli görevleri vardır. Mimar, yapılmaya başlanacak bir binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını araştırır, binanın planına dair çizimini yapar, yapıyı kullanacak olan kişilerin isteklerini, ihtiyaçlarını ve maddi durumlarını öğrenir. Mimar görevleri arasında yapının tamamlandığında nasıl bir şekle bürüneceğini gösteren bir maket hazırlar, yapılacak olan binanın elektrik sistemini ve sıhhi tesisatını makine, elektrik ve inşaat mühendisleri ile beraber ortak bir fikirle oluşturur, binanın çizilen planlara uygun yapılıp yapılmadığını denetler, binanın yapımı sırasında onarım ve değişikliği için planlar hazırlar.
Mimarın Kullandığı Malzemeler; Aydınger kağıdı, gönye, çalışma masası, T cetveli, yapılacak olan maket için birçok malzeme, bilgisayar ve bazı yazılım programları.
Mimarda bulunması gereken nitelikler; akademik bir başarıya, şekil ilişkilerini tanımlayabilme, ellerini ve gözlerini bağlantılı kullanabilme yeteneklerine sahip, estetik zevk sahibi, görsel açıdan yaratıcı, tasarım konusunda da yeteneği olan, insanları etkileyebilen, eleştirilere açık, düzenli, titiz ve dikkatli kişiler olmaları gereklidir.
Mimarın Çalışma Ortamı Ve Şartları
Mimarların çalışma ortamı, bir mimar, bürolarda çalışır. Çalışmalarını çoğu zamanlar aydınlık ve temiz ortamlarda sürdürür. Binanın denetlenmesi ve etüt çalışmaları sırasında ortam gürültülü, tozlu, kirli, soğuk veya sıcak olabilme imkanına sahiptir. Çalışırken; inşaatın diğer aşamalarına hakim olan uzman kişi ve mühendislerle sürekli iletişim halindedir.
Mimar olmanın her meslekte olduğu gibi kolay olmadığı, belli yetenek, kabiliyet ve eğitime ihtiyaç duyduğu bariz bir gerçektir. İş ortamı olarak bazı zorluklar da meydana gelebilmektedir. Geleceğin mimarları bu maddeleri göz önünde bulundurarak yeteneklerini göstermektedir.